Najluksuzniji touring motor

On je jedan od najprepozatljivijih motorcikala na cesti. Jedan od najvećih. Jedan od najluksuznijih. Godinama vladar svoje kategorije. I konačno u 2018. godini se podmlađuje prateći nove trendove.

Naravno, o čemu drugom bi govorili nego o Hondi Goldwing. On je kralj ceste i touring motorcikala. On je možda i najprestižniji motor u ovoj kategoriji, a sada se i podmladio sa poboljšanjima.

 

 

Sada Hondu goldving možete kupiti u 2 varijante i to DCT i manuelni. Veliki broj ljudi je oduševljen DCT varijantom. S’ toga ako razmišljate o kupovini ovog superiornog tourera pogledajte obje varijante.

 

Novi model ima manje komandi ispred vozača, ali ne i manje opcija. Na ovom modelu je to naravno dosta ljepše spakovano i postavljeno što je rezultovalo novim izgledom kontrolne table.

Goldwing ima podesiv vizir, grijanje ručki, grijanje sjedišta i naravno zvučni sistem -kuća putujuća. Sve ove komande su jako dostupne i Hondini inžinjeri su ih stavili na pravo mjesto. Za razliku od starijeg modela ovaj ima nešto slabiju zaštitu od vremenskih uslova. Noge nisu 100% zaštićene, a osjeti se i tračak vjetra u kacigi -što je možda i dobro ipak vozite motor; ne automobil, zar ne!?

 

Pored ovoga naravno tu je prisutna i ručna ili ti ga parking kočnica. Zbog njegove težine od oko 330kg (327kg), naravno prisutna je mogućnost rikverca, ali u honda nisu stali samo na tome. Rikverc se sada nalazi u Walking mode (Hodajući mod) opciji, koji na DCT modelu pritiskom na tipku “-” pokreće ovu grdosiju u nazad dok pritiskom na “+” idete naprjed.

Ovo zna biti korisno kod gradske vožnje (iako ovaj motor nije napravljen za toga) i kod provlačenja.

Kad smo kod provlačenja, kao što rekosmo nije za toga. Nemojte. Iako je novi model nešto uži od starog nije namijenjen za gradske gužve.

 

Suspenzija je dovoljno dobra i odlično podešena za dobre puteve i autoceste. Sve ostale rupe ćete osijetiti mali više. Stabilnost je izvanredna iako je motor izuzetno težak.

 

Upravljanje i modovi su posebna tema na novom modelu. Varijanta iz ove 2018. Godine posjeduje tri moda vožnje: economic, sport, touring.

  • Economic je osmišljen za bolju potrošnju i kruzanje na recimo autocesti.
  • Sport je mod je stvarno sport! Cak i na Goldwingu! Možda i malo previše sportski za ovaj tim motora.
  • Touring – reklo bi se njegovo urođeno ponašanje.

 

Potrošnja – ~7.7l/100km! Ok! Ali trebate znati da je rezervoar smanjen na 21l. Ljubitelji ovog motocikla su izrazili blago negodovanje za ovaj Hondin potez.

 

Kad smo kod negodovanja, koferi takođe nisu nešto što će vas oduševiti, u zadnji čak ne mogu da stanu dvije L kacige, čak L ne može ni u bočni kofer.

I da -motor je opremljen Air Bag-om koji se nalazi ispod kontrolne table ispod samog vozača.

 

Cijenaovakvog modela je ne malih ~35000 € ali vjerovatno je opravdana.

 

Sve u svemu veoma dobro podmlađivanje starine sa novim mogućnostima koje će vjerujemo nastaviti reputaciju kralja cesta.