Nove oznake na cesti za motocikliste

Prvo u Austiji, sada i u Luksemburgu.


Uprava državnih puteva u Luksemburgu je nekoliko mjeseci testirala novi sistem označavanja puteva posvećen motociklima. Krajem juna, Uprava državnih puteva i mostova u Luksemburgu razvila je sistem za označavanje puteva koji “vodi” motocikliste kroz kriviname, tako da oni mogu zadržati sigurnu udaljenost od srednje linije i koristiti više sredine svoje trake. Posle nekoliko meseci, oni su se vratili sa rezultatima: vozači si sigurniji!

Sa druge strane, oznake na putu su vrlo klizave kada je vlažno napolju, a jedno od osnovnih pravila u vožnji kiše je izbjegavanje kontakta sa oznakama puta. Ali verovatno je to ideja: bajkeri bi trebali izbjeći vožnju na tim oznakama.


To izgleda ovako nekako
Kompjuterski prikaz trake i prolazak motorcikla kroz zavoj

Austrija je prva zemlja koja je koristila ovu vrstu oznaka na čuvenim putevima Grossglockner – jednim od najtipovanijih destinacija u Alpama.

Ovo nije jedina mjera sigurnosti motocikala u Evropi. Korak koji se takođe poduzima za sigurnosti motociklista je modernizacija tzv bankina. Tako se zovu zbog metalnih polova koji drže prepreku koja može biti izuzetno oštra. To je razlog zbog kojeg treba svaka bankina da bude zaštićena dodatnim dijelovima kao na slici ispod.

Žuti dio je namjenjen da spriječi proklizavanje motocikliste ispod bankine i još veće povređivanje.